Leren en werken: Wat is het en wat zijn de voordelen?

Leren en werken: Wat is het en wat zijn de voordelen?

Leren en werken: Wat is het en wat zijn de voordelen?

22 februari 2018
 Categorie├źn:
Begeleiding, Blog


In studieboeken kunt u veel leren over de theoretische kanten van een vakgebied. De meest effectieve manier om te leren is door de theoretische kennis in praktijk te brengen. Daarom is de combinatie van leren en werken voor veel mensen een ideale studievorm. U gaat een of meerdere dagen per week naar school terwijl er tijdens uw opleiding ook aandacht wordt besteed aan het praktijkgedeelte in de vorm van een stage. Ik schrijf in dit artikel over de verschillen tussen de beroepsopleidende leerweg en de beroepsbegeleidende leerweg. Ook leg ik uit voor wie leren en werken een interessante mogelijkheid is.


Voor wie is de methode leren en werken geschikt?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is leren en werken niet alleen voor jongeren bedoeld. Uiteraard kunnen jonge schoolverlaters baat hebben bij deze vorm van leren, maar ook voor veel andere doelgroepen is deze leerweg een ideale keuze. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan mensen die werkloos zijn en in hun beroepssector weinig mogelijkheden zien om weer aan het werk te komen. Ook wanneer u besluit een andere weg in te slaan qua werk, dan is leren en werken een goede manier om u te verdiepen in een nieuw vakgebied. Jongeren en volwassenen die moeite hebben met leren via de traditionele manier kunnen eveneens veel voordeel halen uit de combinatie van school en stage. Kortom: Iedereen die wil leren en niet alleen in de schoolbanken wil zitten, kan kiezen voor deze manier van studeren. Het is aan te raden om te informeren bij verschillende instanties, waaronder het UWV en de Belastingdienst, of u recht heeft op een vergoeding of subsidie voor het volgen van een opleiding. In diverse situaties kan er aanspraak worden gemaakt op een tegemoetkoming en het zou zonde zijn om hier geen gebruik van te maken.


Leren en werken: Wat is het verschil tussen BOL en BBL?

Wanneer het over leren en werken in het MBO gaat, zult u regelmatig de termen BOL en BBL tegenkomen. BOL staat voor beroepsopleidende leerweg en BBL is de afkorting voor beroepsbegeleidende leerweg. Afhankelijk van de opleiding die u wilt gaan volgen, zult u een beroepsopleidende of een beroepsbegeleidende leerweg inslaan. Bij een BOL-opleiding gaat u gedurende de gehele week naar school. Tijdens deze opleiding zal er een stageperiode plaatsvinden die minimaal 20 procent van de opleidingsduur beslaat. Het grootste gedeelte van dit type opleiding bestaat dus uit theorie, die wordt geleerd op school. Doordat minstens een vijfde deel van de opleiding uit werken bestaat, is BOL een manier om gedurende uw opleiding praktijkervaring op te doen. Bij BBL staat werken juist centraal. Het overgrote gedeelte van een BBL bestaat uit ervaring opdoen bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast besteedt u doorgaans een dag per week in een opleidingscentrum aan de theoretische kanten van de educatie. De rest van de tijd bestaat uit werken, waarvoor u in de meeste gevallen salaris ontvangt. Aan de hand van uw eigen voorkeur kunt u de werkwijze kiezen waar u zich het prettigst bij voelt.

Voor leren en werken kijkt bij bijvoorbeeld bij de LeekerweideGroep in Noord-Holland.

Over ons
Blog over werk en begeleiding

Het lijkt soms zo vanzelfsprekend dat heel Nederland aan het werk is. Maar voor sommige mensen is dit niet zo vanzelfsprekend. Niet iedereen is mentaal in staat om te solliciteren en dan zijn er nog mensen die fysiek gehandicapt zijn, die ook in een lastigere positie zitten om een baan te vinden. Deze mensen kunnen vaak via een traject van werk en begeleiding toch aan het werk komen. Het zijn vooral de lokale overheden die dit faciliteren in samenspraak met het bedrijfsleven. Vaak heeft zo een gemeente een bedrijf opgestart, waarbij werk en begeleiding van personeel centraal staat. Veelal zijn dit werkzaamheden, waarbij het werktempo wat lager ligt en de werkzaamheden niet al te ingewikkeld. Echter werkbegeleiding gaat ook over mensen die een een herintreden doen of zodanig gespecialiseerd zijn dat ze actieve begeleiding nodig hebben. Daarom heb ik deze blog opgezet voor handige tips en linkjes.

Zoeken
Categorie├źn
Archief
Recente artikelen